B i o g r a f i e

Ik werd geboren in Breda in 1965. Een groot gedeelte van mijn jeugd bracht ik door in het Keltische Bretagne.
Hier ontstond mijn liefde voor folklore die nog altijd te horen is in mijn huidige repertoire. Het artiestenvak trok me al snel. Op zestienjarige leeftijd maakte ik al voorstellingen als clown en eerder al schreef ik mijn eerste liedjes en een heuse musical voor het jongerenkoor waar ik bij zong.
Ook de beeldende kunst liet me niet onberoerd en ik kreeg privé lessen van Fiet van der Stam, Dio Roovers en Jos Boetszkes voordat ik werd toegelaten aan de part-time opleiding van het Sint Joost, de kunstacademie in Breda.
Bretagne bleef ook steeds trekken en tijdens mijn studie bezigheidstherapie / activiteitenbegeleiding ging ik regelmatig voor langere perioden naar Sud Finistère en Parijs om muziek te maken met o.a. mijn vrienden van de band Destin. In deze periode leerde ik ook de Bredaase accordeonist Kees Schoone kennen met wie ik destijds het duo Troela en het Konijn vormde waarmee we optraden in kroegen, op festivals en feesten. Ook met de fluitist Elco van Alphen speelde ik vanaf die tijd met het duo “À qua À qui” waarmee we voor het eerst in het theater terecht kwamen. Ons debuut was in

‘s-Hertogenbosch bij theater Bis. Met dit duo speelde we op menig feest en festijn in binnen- en buitenland.

Ook gaf ik in die periode muziek- en dansles aan mensen met een verstandelijke beperking tot ik in 1988 in Nijmegen muziektherapie ging studeren. Al tijdens mijn studies trad ik regelmatig op en reisde ik o.a. met de commedia dell’arte groep “il Popolo” door Duitsland, België, Frankrijk en Italië.
Min of meer bij toeval ben ik via Lambré Produkties uit Breda, een theaterbureau dat ongeveer schuin tegenover de plek waar, de slagerij van mijn opa zat in het Ginneken, bij Feesterij het Tunneke in Schijjndel gaan spelen.
Al vanaf 1989 trad ik op voor zaken als Stadsherberg de Mol in Delft , Stadsherberg de burgerhal in Gouda en voor de Brabantse feestfabriek, de Arjan van Dijk groep, speelde ik de rol van troubadour op Middeleeuwse feesten.
Met de gitarist en zanger Patrick van der List vormde ik jaren lang de duo’s “Salut en de Kost”, “Duo Yann Lawick” en “Parick & Guillaume” , later is hij ook deel uit gaan maken van de speelmansgoep Monent Suprême.

Begin jaren negentig heb ik ook nog even een uitstapje gemaakt naar de blues en ben ik leadzanger geweest van de band Rock4 met de bassist Philip Augusteyn met wie ik in die tijd ook optrad als duo. Verder zaten in die band ook o.a. de saxofonist / gitarist Wim Pesulima en de gitarist Eloy Lucassen.
In 1992 heb ik samen met Elco van Alphen de stichting Upside Down opgericht waarmee het begin werd gemaakt voor het latere bedrijf Upside Down produkties, het impresariaat waarmee ik velen voorzag van met name ambulant vermaak op maat. U moet hierbij denken aan troubadours en andere muzikanten, maar ook goochelaars, narren, waarzegsters, vuurspuwers, schoenpoetsers en andere animatoren.
Rond deze tijd werd ook de speelmansgroep Moment Suprême opgericht, waarmee naast op de kastelen der Lage Landen natuurlijk ook in Bretagne werd opgetreden.
In 1995 won ik als Yann Lawick het minstreelconcours op kasteel de Nemelaar in Haaren. Wat later het begin bleek te zijn voor het oprichten van het troubadoursgilde der lage landen.
Toen ik begin jaren negentig op Kasteel Heeswijk een bruiloft opluisterde met het “Trio Yann Lawick” met mijn toenmalige echtgenote en zangeres gitariste Betje Hooglandt en de violist Gijs van Vliet , kwamen we daar de contrabassist en zanger Jan Paul van der Hoeven tegen die vanaf dat moment ook mee is gaan spelen en ook mee werkte op het kantoor van Upside Down Produkties.
Met Jan Paul en de saxofonist Franklin Schieman hebben we toen ook het theater diner Caratère, ter ere van het 750 jarig bestaan van de stad Breda, opgeluisterd als muzikaal trio en in deze show had ik ook nog een rolletje als jongleur.
Het wat modernere repertoire is met een heuse band in 2008 op de CD “Te Koop “terecht gekomen. Met o.a Tim van Delft op drums en de fenomenale bassist Henk Arts van “La Maison d’Arts”, de studio in de Auvergne waar de CD is opgenomen en met de geluidstechnicus Geert Scheijgrond. Onder de naam Ontroerend Goed heb ik met de Bredaase gitarist Pim van Ginneken, de bassist Erwin Scheijgrond, de drummer Mark Verhoeven, de violiste Carmen Jacobs en de gitarist / cellist Jaap Lagerweij nog even getourd met het repertoire van de CD. Dit repertoire en ook nummers van mijn eerste solo CD en ander eigen werk vormden de basis voor het liedjesprogramma Ontroerend Goed waarmee ik in 2012 en 2013 langs de theaters van België en Nederland reisde.

Ook als acteur speel ik al geruime tijd rollen in bedrijfsfilms van o.a het sociaal fonds bouwnijverheid, en het ministerie van landbouw en visserij, maar ook in educatieve films van o.a IKON en inmiddels ook al in twee GAMMA commercials.
Via Pierre van Megen, met wie ik wat promotiefilmpjes maakte en via wie ik een rol kreeg in de speelfilm Prelude, voor wie ik o.a als acteur meespeelde in de transformatiebus, kwam ik in contact met de acteur Rob Michels met wie ik momenteel speel bij theatergroep Hoi!
Foto: Sander Heezen